Modelbouw Dennis

Ervaring is gecondenseerde ellende

0 notes

Schilderen van gips
Het beschilderen van een gipsberg is een probleem ‘an sich’. 
De earth colors van Noch (wat gewoon kleurpigment met water is, dus zonder de acryl of oliebinder) trekken in het gips en na 3 weken zit er geen kleur meer op. Volgens de kenners van Woodland Scenics moet je de verf fixeren met acryl-cement. 
Wat acryl-cement is, ben ik tot op vandaag nog niet achter, maar vermoed dat het gewoon de acrylbinder is die je in de hobbywinkel koopt (a la een prijzige € 15,- voor een pot). Maar dit is een stroperige massa, die je niet makkelijk in een vernevelaar propt (nou zal het erin stoppen niet zo’n probleem zijn, het eruit krijgen des te lastiger)

Om een goede ondergrond te creëren voor strooimateriaal moet je deze schilderen (als er stukjes afbreken of het gras ‘kaal’ wordt, dan valt het niet zo op).
Maar met wat schilder je dan als kleurpigmenten met water niet houden ?
Met gewone acryl-verf dacht ik.
De eerste testen zijn succesvol. Acrylverf kun je goed gebruiken voor het schilderen (zie foto). Een tube groen kost € 2,- bij Xenos.
Het is niet geschikt om rotsen te schilderen. De earthcolors (of water met kleurpigment)  geeft een doorzichtige ‘wash’ over je rotsen en loopt lekker in de scheuren en gaten, hetgeen een realistisch effect geeft.

Filed under gips schilderen acryl rotsen bergen